Siemens gaat vanaf volgende maand metalen onderdelen voor onder meer gasturbines maken met een 3D-printer.

Het Duitse technologiebedrijf wordt daarmee waarschijnlijk het eerste internationaal opererende bedrijf dat de 3D-technologie op grote schaal voor metaal gaat inzetten, schrijft de Financial Times.

De printers zullen er naar verwachting voor zorgen dat reparaties aan de turbines veel sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd.

Een ingenieur van Siemens liet weten dat het ‘printen’ van een individueel onderdeel, bijvoorbeeld voor een reparatie, heel efficiënt is. Maar als er 10.000 gelijke onderdelen gemaakt moeten worden, dan is het nog steeds goedkoper en sneller om de stukken te gieten, zoals nu gebeurt.

Rolls-Royce en GE ook aan 3D-printer

Siemens gebruikt al 3D-printers voor de fabricage van gehoorapparaten. Ook andere bedrijven willen de technologie steeds meer gaan inzetten. Rolls-Royce kondigde onlangs aan 3D-printers te willen gebruiken voor de productie van onderdelen voor zijn vliegtuigmotoren.

Ook de Amerikaanse branchegenoot General Electric gaat vanaf 2016 vliegtuigonderdelen printen. Een dergelijk onderdeel gaat vijf keer langer mee en weegt 75 procent minder dan een traditioneel gefabriceerd product.

De markt voor 3D-printers en -diensten was in 2012 circa 2,2 miljard dollar, zo'n 1,6 miljard euro, waard. In 2017 zal de industrie volgens analisten zijn gegroeid tot 6 miljard dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl